Når du skal oplade din elbil, mens du er på besøg hos andre, kan det være fristende at sætte elbilens nødlader – også kendt som mormorladeren - til den nærmeste stikkontakt. Men det er ikke i alle tilfælde, at den lokale elinstallation kan klare opgaven.
Hvorfor kaldes det en mormorlader?
Navnet skyldes, at mormorladekablet er tænkt til, at man kan oplade sin plugin-hybrid eller elbil, når man er på besøg hos mormor, der ikke har en elbil. Den rigtige betegnelse er nød- eller gæstelader.
Ifølge Sikkerhedsstyrelsen bør opladning af elbil eller plugin-hybrid med nødlader i en almindelig stikkontakt ikke foregå længere end to timer, hvis man lader med en strømstyrke på over 6 ampere.
Hvor skal du undlade at lade din elbil?
Er installationen ikke godkendt til opladning af elbiler af en fagmand, bør du holde dig fra at lade eller tillade andre at lade.
Det gælder især fra almindelige stikkontakter inde i huset eller ved carporten. Her ved du ikke nødvendigvis, hvordan ledningerne er samlet, hvor tykke kablerne er, eller om der er andre apparater, der er tilsluttet samme sikringsgruppe.
Hvis du er hus- eller sommerhusudlejer, er det også vigtigt, at du informerer gæsterne, hvis elinstallationen ikke er udført med henblik på opladning af el- og hybridbiler. Antallet af biler, som kan køre på el, er stigende, og derfor vil flere bilister være interesseret i at oplade, mens de er på ferie.
Det er dog langt fra alle sommerhuse, som er godkendt til opladning.
Hvor kan du lade elbilen i nødstilfælde?
I kritiske tilfælde kan man oplade en elbil over en kortere periode med nedsat strømstyrke. Indstil nødladeren eller bilen til kun at lade med 6 ampere og lad så kort tid som muligt. Det skal helst være under en time, så elbilen kan komme hen til en rigtig elbillader.
Hvis du har en plugin-hybrid, bør du ikke nødlade, men i stedet glæde dig over, at bilen har to drivlinjer og kan køre på benzin eller diesel i stedet for el.
Podcast: Lader du din bil farligt?
I denne episode af FDMs podcast Frigear kan du høre mere om, hvordan du lader din bil på forsvarlig vis.
Du kan dog roligt lade andre bruge deres nødlader hjemme hos dig, hvis du har styr på din elinstallation. Det vil sige, at en autoriseret elinstallatør har godkendt en stikkontakt til elbilladning i din husstand.
Her skal du have en separat sikringsgruppe med fejlstrømsafbryder og kabler med tilstrækkelig tykkelse, som er trukket direkte fra din eltavle til en industrikontakt. Det er vigtigt, at man ikke bruger en forlængerledning eller kabeltromle, og at stikkontakten er beregnet til langvarig brug. Almindelige stikkontakter kan ikke tåle varmeudviklingen ved ladning af en elbil.
Hvad anbefaler FDM til opladning af elbil?
FDM anbefaler, at du anskaffer dig en stationær ladeboks og får den installeret af en autoriseret fagperson. Dermed er det sikkert at lade, og risikoen for skader elimineres.
Ønsker du ikke boks-løsning, bør du som minimum have sikret dig, at husets elinstallation er i stand til at levere strøm på en forsvarlig måde, hvor enten fejlstrømsafbryder type A eller B tilsluttes en separat sikringsgruppe i husets eltavle samtidig med CEE-stik (blåt eller rødt).
En elinstallation med fejlstrømafbryder type B opfylder lovkrav ved alle typer nødladere. Denne løsning anbefaler FDM som den næstbedste.
Mangler du en ladeløsning til elbilen?
Vi har gjort det nemt for dig at oplade din elbil eller plugin-hybrid derhjemme.
Med FDM Ladeløsning får du en designvindende ladeboks inkl. installation og serviceaftale - og du vælger selv, om du vil have en elaftale med grøn strøm oveni.